Benzin, dízel, villany, és egy kis S6.

127 E megtekintés133

  Dr Hanula Barna és Göbölyös Zsolt előadása a Totalcar Mesterkurzus előadás sorozatában.
  husel.info/video/video/najGZK2Bs2TWhmc.html

  Közzététel: 15 napja

  Megjegyzés

  1. kukoj

   A modern civilizáció nagy kérdései.. Melyik ujjamat harapjam, hogy ne fájjon? Nincs nagyon jó és rossz válasz, globálisan ezt a kérdést úgy gondolom nem lehet megfogni. Ezügyben lokálisan kell gondolkozni és cselekedni: városokban csökkenteni a károsanyag kibocsájtást. lásd pl.: Sétáló Budapest. Ja mondjuk ez nem kell az embereknek..? off topic: Egyébként is az emberiség egy vírus ennek a földnek, ha földünket/környezetünket akarjuk megmenteni, az a 7mrd+ létszámmal nem fog menni. És nem a belélegezhető levegő fog először elfogyni. Ja még egy példa. A háztartási hulladéktermelés. Nem nagyon támogatja senki ezáltal meglehetősen kevés ember alkalmazza a szelektív hulladékgyűjtést. Egy kisebb városban is szemét szállítás napján végig lehet menni egy-egy utcán, a kukák tetejét már nem lehet lecsukni sokszor rendesen, mert túl sok benne a szemét. És sajnos egy-egy kuka tartalma nem a feltétlen oda való hulladék. (petpalack, konzerves doboz, papír, üveg, melyek térfogata sokszor levegő jórészt.)

  2. ww95

   Volt régen egy nagyon jó ismeretterjesztő sorozat, Kozmosz volt a címe. Elkészítették a Kozmosz 2 sorozatot. Ezek a filmek alapvetően a világegyetem ügyes-bajos dolgairól szólnak, hogy jön ez ide. Az egyik részben a Föld korának megállapításának problémájával foglalkoztak és a tudossal,aki ezen probléma miatt szinte az egész életét a a nagy olajmultikkal történő harccal töltötte. Kicsiny bolygonk korának meghatározásához a kulcs az urán bomlása, az urán olommá bomlásának a sebessége. Tudósunk megoróbált méréseket végezni ez ügyben,de nem tudott, mert olyan nagyságú olom menyiséget mért,hogy nem lehetett pontos méréseket elvégezni. Sok kutatás után rájött,hogy a benzin olmozása miatt van ekkora mennyiségű olom mindenütt. Millió tonna szám rakták az olmot a benzinbe ,hogy a motorokat kenje. Az emberek teljesen nyugodtak voltak, azt hallották a nagy olajmultik által finanszírozott propagandából,hogy az olom nem olyan nagy probléma. Beindult a relativizálás, egyrészt-másrészt technika. 30 évig ment a harc,mire az emberekben tudatosúlt, hogy mekkora kárt okoz az olom, hogy a városokban micsoda katasztrófát okoz az ólom. Ma már elborzadunk az olmozott benzinen, akkor teljesen mindennapi dolog volt. Most a korom van az olom helyén. 30 év harc kezdődik megint. Az influencerek beindulnak, ábrákat rajzolnak, relativizálnak. És a Te gyereked tüdeje jól van egyébként?

  3. Igazi UGRAP

   A hidrogén autóról is lehetne szó.Szerintem az lenne a közép út!

  4. spe ava

   Ha ilyan rossz az áram előállítása akkor könyörgöm a villanyvonatok helyett miért nem dízel vonatok mennek? Azzonal követelem a vasút dízel mozdonyainak visszahelyezését. Az elektromos közlekedés nem jó. És a kopasz megmagyarázza a megmagyarázhatatlan. De miért???

  5. Ice

   Először a festett ajtókat elégető egyéneket tiltsák ki Magyarországról!

  6. József Valér Dusza

   Kár lett volna disszidálni :D

  7. Peter Takacs

   a video koncepcioja alapvetoen jo de azert akad benne logikai bukfenc szep szammal

  8. Jozef DaNos

   Ezt leginkább a "zöldagyú" politikusoknak pl. Karácsony Gergely féléknek kellene megérteniük! Csak hát a politikai érdek mást diktál...

  9. sinyus85

   Nagyon jó összehasonlítások! DE! Amíg a világban az S6-tal dugóban araszolás lesz a menő, addig bármit bárhová leszoríthatunk technológiailag - az emberi tényező marad. Elég A-ból B-be eljutni autóval Budapesten, máris kiderül, mi a baj a világgal.

  10. Csaba Varga

   Erőműben dolgozom.Nagyon jókat mondtál el a videódban. Pár információval még segíteném a nézőket.Az erőművek károsanyag kibocsátása is szabályozva van amit egyre inkább szigorítanak kis hazánkban.Egy modern gázturbinás erűmű az égés lebutításával úgymond tökéletlenítésével tudja szabályozni a NOX és CO kibocsátást.Magyarul egy valóságban pl 100MW teljesítményű erűmű 90-95MW-ot tud az égés lebutítása miatt.tehát jelentkezik 5-10 MW villamos energia hiány esetenként mert hát tudna 100-at is.Erre általában az a megoldás, hogy végül épül egy újabb erűmű ami a szükséges energia mennyiséget előállítja.Tehát ha 1000 MW-ot elő tudna állítani 10 db erőmű akkor most a lebutított égők miatt nem fog tudni.Hanem csak 11db "lebutított" erőmű fog 1000Mw-ot .Ez kb olyan mintha 10db euró 5 vagy 11db euró 6-os autó össz szennyezését mérnénk.Kb ugyan az a szám jönne ki mert az euro 6 ból ugye több van.Ez a helyzet az erőművekkel is csak itt 1000 szeres szorzókkal kell számolni.Másik ilyen gondolat, hogy pl ha egy nagyobb naperőműre rámegy a felhő.Ekkor keletkezik 10-20-50 MW villamos energia hiány a rendszerben, amit jellemzően gázturbinás erőművek tudnak gyorsan utánpótolni. Az erőművek károsanyag kibocsátás szabályzása pedig nem úgy működik mint egy autó lambda szondája.Sokkal lassabban fog reagálni ,vagyis le és fel terhelésnél sokkal inkább fogja szennyezni a környezetet mintha folyamatosan üzemelne egy adott teljesítményen.Tehát a napelemek,szélkerekek közvetett módon szennyezik a környezetünket.Minél több napelem és szélkerék épül, annál inkább le-fel ugráltatják a gázturbinás erőműveket, az időjárási viszontagságok miatt, az erőművek le és fel szabályzás ideje alatt nem tudják megfelelően tartania CO és NOX emissziót.Vagyis nem szartunk a kádba csak a kád szélére efektus.

  11. no problemo

   Köszönöm!

  12. Attila Sasák

   Köszönöm, köszönöm, köszönöm! Mindezt tudom és egyetértek! De köszönöm, hogy felnyitottad a szemem, mégis vehetek használt autót!

  13. Attila Gero

   Ha ennyire zavarnak a tankerek (teljes joggal), akkor azt gondold vegig csak, hogy az aramot nem tankerekkel kell szallitani. 😉 (amugy az ervelesedet egy az egyben nyultad Hanula tanar urtol es az mar izekre lett szedve, azon a kommentfalon)

  14. R. Norbert

   Annyi fals infó van ebbe a videóba, hogy rossz nézni....

  15. ferenc várhegyi

   Pista osztom a véleményed! Globális túltermelési válság van. Tartós fogyasztási cikk nem létezik,kvázi a távol-keleti ( nem japán) alkatrész beszállító háttéripar tönkreteszi mind a szolgáltatóipart- egyelőre idegileg-aztán minden szempontból- mind a tulajdonosokat. Ha 20 évig használok egy autót, nem engednek vele közlekedni, 5 évente vegyek újat. Az informatikai eszközök 1-2 éven belül elavulnak ( elavultatják..) ,hogy azt is cseréljük le, a háztartási gépek meg ki se bírnak annyit... És akkor azért olvad a jéghegy, mert v10-es a forma 1-es autó nem hibrid. Nevetséges. Ez sajnos a globális tőke birtoklóinak a legnagyobb felelőssége,mivel a kormányrúd az ő kezükben van...3 napig lehetne erről beszélni, de egy szó mint száz ,kisgyerekkel,meztelen nővel meg "kőrnyezetvédelemmel" manapság mindent el lehet adni...

  16. Zoltán Királyhidi

   Na akkor PRO és KONTRA: husel.info/video/video/3WyQk5toza3CmWc.html Ezt az oldalt is érdemes lenne megvizsgálni, de legalábbis meghallgatni, elgondolkodni rajta. Vannak alapjai azoknak az adatoknak is nyilván, amiket te is illetve HANDRAS is mond, viszont ez egy merőben más megközelítés egy merőben más szakmai oldalról. Kíváncsi vagyok a véleményekre.

  17. Gianni Morandi

   Az egy dolog, hogy van igazság a videóban, de lehet nem azt kellene nézni, hogy mi a rosszabb, és miért hülye a szabályozás, hanem, hogy hogyan lehet a rosszat csökkenteni. ÉS A LEGFONTOSABB: Ha az emberek visszavennének egy kicsit a megalomán viselkedésből, mindjárt nem lenne akkora pazarlás. De mindenkinek kell az újabb, a nagyobb és a gyorsabb, még akkor is, ha a büdös életben nem fognak értékelhető hasznot húzni belőle, csak mondhatják, hogy NEKEM VAN! Inkább ebbe az irányba kellene terelni az emberek gondolkodását, és nem arra mutogatni, hogy bezzeg a hajók meg a repülők milyenek, tehát kapja be mindenki, én akkor is megveszem a 300 lovas 5 méteres szaromat.

  18. László Nagy

   Asszem, sok villanyos zöldesenzöld rendszámos most puffog, holott IGAZ amit mondtál "róluk"!

  19. László Nagy

   Maradok a 21éves Opelemnél. 🤣

  20. Laszlo Takacs

   Vicces amikor egy autó (avagy mini "hőerőmű") kereskedő egy luxusautó tesztelése (20literes fogyaszás mellet) után a környezetvédelemről tart kis előadást. Ettől függetlenül, az elmondottak részben igazak. (De csak részben!)

  21. Mosonyi Tamás

   A hajók üzemanyaga a HFO (heavy fuel oil).Ez sokkal kevésbé finomított, mint az a benzin vagy gázolaj, amit az autónkba tankolunk, a kéntartalma például több ezerszerese annak. Az Antarktisz környéki vizekről már ki vannak tiltva a HFO-hajtotta hajók, és hamarosan az északi sarkvidékről is ki lesznek. Ma még a világ teherhajó-forgalmának 80%-át HFO hajtja, de ez várhatóan 2030-ra 40%-ra csökken, ahogy bejönnek az alternatív megoldások, mint például a metanol vagy a cseppfolyós földgáz. Ezzel párhuzamosan 2020-tól életbe lép az a nemzetközi szabályozás, ami 5000 ppm-ben maximalizálja (vagyis az egyhetedére csökkenti) a hajók üzemanyagának kéntartalmát.

  22. mihály walde

   Másik gondolat. A videóban elhangzik, hogy levittük a hagyományos autók károsanyagkibocsátását. Igen, és mennyi idő alatt, mennyi pénzt elköltve a kutatásokra ? Most fikázzuk az új technológiát, ami a jelenlegi formában valóban nem zöldebb, de míg az egyik oldaldalon "már nem lehet reszelgetni, sok pénzért sem" , addig a másikon ne is adjunk esélyt? Sok jó dolgot hallottam ebben a videóban és a hivatkozottban is, de szerintem is fennáll az elfogultság, a kettős mérce. Egyetértek, hogy cselekedni kell, azonnal, áldozatot vállalni, adni a kényelemből, stb... és hogy a közlekedésen túli szegmensekben (is) kezdődjön már valami. köszi a videót, tényleg tetszett amúgy.

  23. Andras Balogh

   Repulest meg erdemes lett volna ide venni, az is eleg komoly mennyiseget pofekel ki.

  24. Gábor Neczpál

   Szabad kézzel ilyen egyenes vonalat húzni már maga egy művészet. :)

  25. József Mohr

   A 16 legnagyobb tanker vajon kinek viszi az üzemanyagot? husel.info/video/video/nWalopJjmqmxoIA.html

  26. Dávid Nagy

   Idén tavasszal jártam egy Suzuki márkakereskedésben és azt mondták ha most vesz új autót az olcsóbb lesz mint jövőre mert emissziós normák változása meg fogja drágítani.

  27. thomas Admiral

   ez az okostojás is már benyalta magát mindenhová.....nem volt elég a sok eladott szar,meg banki hitel átbaszás az emberek felé.....

  28. Attila T

   Kimutatni a belsőégésű motorok környezetkimélőbbségét az elektromos meghajtással szemben egyáltalán nem "becsületes". Még ki lehet ragadni pár negativ példát, de a rohamosan fejlődő alternativ energia és akkumulátor technológiák hamarosan azokat is megszüntetik. Ezt még a vak is látja. Szerintem szerencsésebb lenne, a tizen éves használt autó nepperes/tesztelős videóknál maradni... (A kereskedelmi hajózás és erőművek szennyező hatásairól egyre több szó esik világszerte, és Trump "elnöksége" után azon iparágak is meg lesz reformálva komoly nemzetközi összefogással.)

  29. mihály walde

   Szuper. Nagyon tetszett. Majd nézz utána az állattenyésztéssel járó kibocsátásnak is... Az általunk szeretett témában, azt védve könnyű kimondani a kemény igazságot, de mi van azzal, amit nehéz elfogadni, megemészteni? Gondolom ott továbbra is jöhetnek az önvédelmi mechanizmusok. Mert finom és kész. Örömmel látnám az őszinte firkákat azon a téren is.

  30. Zsuzsa Kovacsics

   István most belenyúltál mi hajósok szemébe :-) Hajózni pedig muszáj . Jók a műsoraid .

  31. Csaba Géró

   Köszi a videót, bearanyozta a napom! :)

  32. epy2022

   Köszönöm a videót, nagyon tanulságos volt, és egyben ráébresztett arra hogy én totál környezetbarát vagyok. Nem rég vettem egy elektromos autót. Az itt elhangzottak alapján, miszerint 100 kWh-ás akkumulátorral egy elektromos autó 15 év alatt hozza be a belső égésű motor környezetszennyezését, nekem 28 kWh-ás akku van benne, tehát akkor ez 4,2 év. Bár az hogy évben számolunk semmi értelme, mert a megtett kilométer számít, ez egyértelmű. A másik, szó szerint idézek: 'Melyik autó gyártásának nincsen ökológiai lábnyoma? Ami le van gyártva'. Én egy megmaradt raktárkészletből vettem az autómat, amit az eredeti megrendelő nem tudott kifizetni, így én miattam nem gyártottak le egyet sem, mert nem rendeltem meg. A harmadik pedig, hogy 99%-ban otthon töltök, és egy 6,2 kWp-s napelem rendszer van a tetőn, ami tisztán fedezi az autó töltését. Úgyhogy köszönöm még egyszer a videót, szuper lett :-). Annyit azért hozzátennék, hogy abban gondolom egyetértünk, hogy a városokban levegő szennyezettsége legfőképpen az ott közlekedő belső égésű autókból származik, tehát lokálisan az elektromos autózás igenis megoldaná a környezetszennyezés problémáját.

  33. André Koczka

   Abszolút egyet tudok érteni. A különbség az, hogy az autók szennyezése kis körzetekre koncentrálódik, pont oda ahol élünk. Így ha négyzetkilométerre számolnánk a szennyezést lehet hogy ugyan annyira jönnénk ki mint a hajóknál(nem tudom, nem számoltam utána, egyszerű sacc). Nagyon rossz belegondolni is, hogy mennyit szennyezünk a hajózással, de az még rosszabb hogy nagyvárosokban mérhetően csökken az emberek élethossza a károsanyag kibocsátás miatt.

  34. László Papp

   K*rva jó a hang!!

  35. Balázs Fehér

   Meglepődnék, ha ez a videó nem kerülne feldolgozásra a klímapánik közepette a komolyabb tévékben és nem indítana komoly vitákat legalább itt a tube-on.

  36. Richard Stefanits

   Nem tudom azt említette-e valaki, hogy a repülőkbe nem literben hanem tonnában tankolják a levet, és 2018 nyarán a flightradar azzal dicsekedett el, hogy egyszerre 200.000 járatot követett. :D Hagyjuk a személyautók dízelhisztijét, köszimöszi. Texas 95%-ban szén égetéssel termel energiát. Lengyelországban a barnaszén koromfelhője már szeptemberben betakarja az autópályát, pedig még nem is volt igazán hideg.

  37. Máté Hegedűs

   A gondolkodást, ami a legősibb emberi primitív módszer az életbenmaradáshoz és fejlődéshez. TILTSUK KI!! A modern embernek már nem kell gondolkodnia el kell hinnie amit a politika és média diktál. A gondolkodás a fogyasztó társadalom egyik hátráltató eleme. Akadályozza a gazdasági növekedést. Ne azt vedd amire szükséged van, azt vedd amit a jövő diktál!

  38. Janos Daru

   Sok dolgot osszekever a video. Eloszor is a karosanyag kibocsatas, es a CO2 kibocsatas nem azonos fogalmak. A hajok rengeteg SO2-t bocsatanak ki, bizonyara NOx-et is. Valoban a legnagybb n db hajo annyit, mint az osszes auto egyutt. Ezert a Budapesti szmogos felvetes jogos. De a CO2 kibocsatasuk kb annyi mint a repuloknek, es egyutt sincs kozeleben sem az autok es teherautok kibocsatasanak (transportgeography.org/wp-content/uploads/co2_emissions_transportation.png). Arrol nem is beszelve, hogy a hajok jo resze is koolajat szallit, amit gyakorlatilag az autok szennyezesehez lehet irni... plusz, ha nem lennenek belsoegesu motoros (teher)autok, a hajokat joval olcsobb lenne jobb minosegu uzemanyaggal uzemeltetni, hiszen a kerozint leszamitva az osszes frakcio mehetne a hajokba. Igy osszesegeben az elektromos autok csokkentenek a hajozas karosanyag kibocsatasat is. Az uj aksik eletideje hosszabb, mint az autoke. Tovabba az atallas sem lesz gyors az aruk miatt. Igy a csere CO2 labnyoma miatti aggodalom teljesen alaptalan. A benzines hasznalt autok ara le fog csokkeni, ami miatt az oreg csotroganyok mennek bontoba, es olyanoknak is lesz penzuk 5-6 eves dizelre, akik eddig 20-eveset hajtottak. A hatotav-para is alaptalan ket okbol. Egy, az atlag ember nem megy egy nap 100 km-nel tobbet csak evente 1-2 szer, amikor berelhetne is. Ketto, az aksi technologia rohamosan fejlodik, ez 10 ev mulva nem lesz problma, es addig max az autok 10%-at csereljuk elektromosra. A varosi szmogra visszaterve: elektromos autok mellett, akarhonnan is jon az aram a varosi levego sokkal jobb lesz. Az eromuvek karosanyag kibocsatasat pedig konnyebb kezelni, mint sok millio auto kibocsatasat egyesevel. Raadasul az a villamosenergia tisztabbatetele nagyon is kozponti tema. Hattal nezi Nepper Ur a mozit?

  39. Benjamin Várhegyi

   Na ez nagyon tartalmas lett. Köszönöm a feltöltést. Kíváncsi lennék hAndras mit reagál.

  40. Jozsef Pordan

   Nagyon igaz,amiket itt elmondasz...

  41. MegaOli77

   Teljesen egyetértek, de a tengeri hajózáshoz nem mernek nyúlni, mert azok hordják a kínaji szemetet (fogyasztói társadalomnak gyártott, tervezetten tönkremenő termékeket). Velük pedig nem mer szembeszállni senki sem.... :/

  42. Géza Bajmóczy

   Renault Zoe - Renault Clio 1,5DCI összehasonlítva 100ekm alatt -3,8t, 150ekm alatt -7,1t CO2 az elektromos javára tisztán szénerőműben termelt árammal számolva. A diesel autó előállításának, üzemeltetésének CO2 kibocsátását nem számoltam, ami szintén nem kevés. És egyáltalán nem mindegy, hogy egy erőműből, vagy a vizsgán trükközve áttolt ezer éves TDI-ből jön ki az a gáz. A hajós résszel egyetértek.

  43. Imre Pencsikoff

   Sziasztok Ezt a videót kötelezővé tenném, majd értelmeztetném, hogy értsék is az embereket. Különösen a "zöldek".

  44. MrSatellite144

   Hanula hazudott, melyet el is ismert az említett videóban 😎

  45. Balazs Kovacs

   Egy belekötnivalóm van.... nincs angol felirat a sok elvakultnak

  46. Tamás Harsányi

   Hatalmas lájk. Ha fül is lenne elég aki hallaná és zseb aki úgy gondolja már tele van, akkor nem itt tartanánk. Óriás szívás lesz a következő 100 év.

  47. Honey String

   Eddig is nagyon tetszettek a műsorok, most viszont egyenesen sajátomnak érzem a gondolatvitelt, főleg, hogy kedvenc szófordulatommal, a “sötétzölddel” is éltél. Mellékelten írok egy hasonló példát a videóban elhangzottakhoz: 1 vászon szatyor gyártásának (és boltokba jutásának) károsanyag kibocsátása akár 7-8 ezerszerese is lehet egy eldobható vékony szatyornak. Számoljuk ki meddig kell használni egy olyan vászon szatyrot. ✌️

  48. TheMimaft

   Jó az alapanyag - nem kellene egy rossz minőséggel elrontani. HAndras segít a technikai megoldásokban szerintem! Amúgy köszi....

  49. Benedek Horváth

   Őszintén köszönöm! Ezek miatt marom magam kockásra már évek óta. És nem azért, mert a zöld lett az új vörös, hanem mert mérnök vagyok, néha használom az energetikát is, és amikor lazítani akarok, kiszámolok egy-egy ilyen dolgot, amire kíváncsi vagyok, és mindig csodálkozom. Gratulálok az előadókészséghez! Messze a leg kijózanítóbb!

  50. Alma Paprika

   Egyfelol jo osszefoglalas, masfelol pedig felrevezetoen mossa ossze a kulonbozo emissziokat. Mit ertunk karosanyagon? SOx, NOx, COx, esetleg szallopor? Azert ez nem mindegy amikor almat kortevel hasonlitunk.

  51. Robert Anthony

   Nagyon klasz volt és értelmes objektív 👍

  52. F1Gomez

   Még mindig nem tudta mindenki felfogni azt, hogy nem csak a Földet kell megvédeni a károsanyagoktól, hanem a tüdőnket is. Az óceán közepén viszonylag ritkán szoktunk sétálgatni, ellenben a városban igen gyakran esik meg. Nepper biztos szívesen költözne a Rákóczi útra is, hiszen ott nem járnak hajók, ergo a levegő minőségével semmi probléma...

   1. SyM bioTe

    Igen. Ezért is említette, hogy városba/agglomerációba nincs jobb a villanyautónál. De ahhoz meg nem kellenek 4-500km hatótávú villanyok. Azt kell meghagyni a belsőégésűnek.

  53. Sz Tomi

   Ez megintt egy kíváló videó volt, főleg a 2.része azaz amikor el magyaráztad hogy min kellene változtatni hogyan lehetne csökkenteni a károsanyag kibocsátást!Teljesen igazad van és egyetértek azzal amit mondasz! Pedig MÉG nem néztem meg a totálcar-os linket amit ajánlottál!Normális és értelmes emberek ebbe nem tudnak és nem is akarhatnak bele kötni, csak egyet érthet mindenki az érveléssedel SZERINTEM!!! 👍👍👍qurva jók vagytok! u.i:Egy ki b.aszot rajongótok ennyi!! 😁😁😁

  54. Csaba Fülöp

   Egy dolgot leszögezhetünk már itt az elején: A belsőégésű motoroknak van létjogosultságuk, mint ahogy a villanymeghajtásnak is. Van egy hatalmas csúsztatás a videóban. Állandóan előkerül a villamos energia előállításának forrása, nem mind1 miből állítjuk elő (atom vs. szérerőmű). Ez csak azt sugalja ami egyetlen egy zöld videóban sem kerül elő, hogy az üzemanyagok előállítása és logisztikája milyen környezetterhelést okoz (1liter üzema. 1,9deciliter elégetésével jut el a fogyasztóhoz). A másik, hogy a hajók összehasonlítása nem jó példa, mert ők fajlagosan magasabb hatékonysággal dolgoznak a kibocsájtásuk ellenére, míg ez az autóállományról nem mondható el) Utoljára pedig az elektromos autók akkupackjának előállítása valóban sok energiát emészt fel és sok kibocsájtással is jár, de ezzel ne sugaljuk már kérem, hogy a benzines vagy dízelautók környezetbarátan elő lehet állítani, mert ez nem igaz. A történelem során mire eljutottak ide a belsőégésű autók, igencsak sok CO2-t és egyéb gázokat pöfögtek a légkörbe. Olyan érzésem van mintha ez az időszak a villanyautóknak nem járna.

   1. Becsületesnepper

    Mindkettőnek van létjogosultsága, pont erről szól a videó.

  55. cvbnm8053

   Teljesen egyet értek! Remek előadás! Ez az egész csak gazdasági érdekből fakadó természetvédelem!

  56. cvbnm8053

   Bírom ezeket a diesel autó , meg belső égésű autó hisztit! Sok barom nem értitek, hogy ez csak hűlyités! Vegyél újat, vegyél elektromosat ,jó drágán aztán majd arra is kitalálunk valamit, amiért majd az sem jó és majd akkor is lessz amire fogva gerjeszthetjük a növekvő gazdaságunkat!!

  57. Daniel K.

   A belinkelt videot mindenképp érdemes a témában megnézni. Arra a kérdésre megpróbálok választ adni ami azt teszi fel miért nem szabályozzák a hajókat erőműveket. A zöld dolgok ma olyan hívó szó lett amivel marketing tevékenységeket lehet folytatni politikától a autó és mindenféle más termék eladásához úgy hogy elegendő "zöldnek" látszani. Pl a villanyautó esete, a felhasználó azt nem látja, hogy a háttérben mennyi környezetszennyezést követtek el, hogy az autója menjen. A hajók amik hordják az árut nem látszódnak a vevő számára. Azt persze elfelejtik hozzátenni, hogy mi fűti az egészet? Mindenki minél többet akar fogyasztani minél. Ez generálja az egész problémát. Ha mindenki otthon művelné a kis kertjét rengeteg utaztatást/utazást meg lehetne spórolni, nem kellene messziről fuvarozni az áruk jelentős részét, hiszen helyben sokminden meglenne. Ez persze nagy lemondás és recessziót is jelenthet, de most akarnak-e valamit tenni vagy nem? Úgy tűnik nem, de úgy akarnak a zöldek látszani mintha tennénk valamit, közben csak marketingelnek egy politikai pártot vagy valamilyen terméket. A fogyassz minél többet az ritka kivételektől eltekintve több környezet szennyezést is jelent, akármennyire is zöld a termék.

  58. József Németh

   Már ismét túl sokan vagyunk! Majd egy globális háború (ami nemsokára bekövetkezik)a vízért mindent meg fog oldani!

  59. Bence Müller

   Legyen inkább kikapcsolva a kommentmező, kevésbé lenne feltűnő az ostobasági szint, arra elég a facebook is.

  60. Csaba Vámos

   Azert a varosi levegot szivesebben lelegeznem, ha villanyosok szaladgalnanak korulottem. Miert csak a negativ dolgokat vannak kiemelve?