Ilyen volt az 1987-es brutális tél!

290 E megtekintés95

  Emlékeznek még az évszázad telére? Az 1987-es egy méteres hóra? Ma, amikor 3 centi hótól leáll az egész ország és az emberek pártokba tömörülve egymást szidják, milyen fura látni, hogy toltuk közösen a buszokat és az autókat. Vidámabb tél volt, vagy csak az idő szépít meg mindent?
  L. Dézsi Zoltán riportfilmje.
  IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: goo.gl/uo2kim
  LÁTOGASSON EL OLDALUNKRA: www.atv.hu
  FACEBOOK: atv.hu
  INSTAGRAM: atv_magyarorszag

  Közzététel: Hónapja

  Megjegyzés

  1. János Janka

   Ez egy szimpla tél volt. A brutál tél az 83-84 telén volt Szeged és környékén, ami akkor a tapasztaltabb jugoszlávoknak is gondot okozott. Akkor 4,1m mmagas, 5,5m széles katonai gépet is kerestünk 6 hétig! Ez egy lófütty volt!!! Mit vár az ember télen? Locsolóautót?

  2. Adoro Frey

   Furcsa,hogy menyire nem memlékszem erre. Gondolom akkor is dolgoztam,mint mindig. Növérszállóról csak átszaladtam az osztályra, igy nem érintett a nagy hó.

  3. MGstaR17

   Most is kellene ilyen tél.

  4. Lajos István Kulcsár

   Méghogy évszázad tele? Akkor emlékezzenek a 60-as évek teleire. Zalamegyében egy kis faluban éltünk. A 60-as években minden évben legalább kétszer egy - egy hétig elzárva mindentől és nem 1 m-es hó, hanem sokszor 1,5 - 2 méteres. ...és nem csak pár napig. Volt hogy egy hét után szabadították ki a falunkat és a busz nem látszott ki az út melletti hófalból. Az udvarunkon hó barlangot ástunk a hó alá. .....stb. Egyébként naná emlékszem arra a 1987-es télre, hiszen akkor született a fiam január 3-án és rá egy hétre térdig érő hóban süvítő szélben vittem haza. Aztán rá egy hétre mentünk menteni a környékre. Jaaa...és a 60-as évek igazi telein sem haltunk meg, mint most a 2 cm-től.

   1. Daniel

    Itt gyomaendrődön 2003-ban is szép hó esett, napokig nem kellet iskolába mennem. Már nem emlékszem hogy januárban vagy decemberben volt e.

  5. Szűcs György

   Emlékszem rá, Miskolcon mínusz 27 fok volt délután!

  6. Zsolt László

   a hókotrónak mára már nincs munkája, nyugdíjba mehetett

  7. Tibor Ölvedi

   1967-ben - legalábbis NY-Magyarországon - szintén óriási hó volt, pár napig még a vonatok sem jártak.

  8. Ferenc Kovács

   Riporter narrátor nagyon énekel beszéd közben amit rettenetes hallgatni.

  9. EddieVanTOTEM

   50.000 Rejsz...

  10. Ildiko Szijarto

   Akkor több centi hó kellett, hogy forgalmi akadályokat képezzen, ma már a fejlődésnek köszönhetően elég 4-5 cm, már bedugul a város, közlekedési dugók lesznek. Hiába a fejlődés utjába nem lehet állni. Bár mindíg felkészülten várják a munkagépekkel a telet, még sohasem sikerült a közúti forgalom biztosítása.

  11. Janos Magyar

   Bocsi de nincs beton talp fa. Vagy beton talp, vagy talp fa van. De már mindegy is ezen nem lehet már változtatni. Jó volt megélni gyerek ként azt a telet

  12. béla jász

   Tényleg régen volt. Alig találtuk meg a trabantukat ,mert belepte a hó. A fiam még kicsi volt de ö is segitett,. És igen persze reggel volt ugy-25 igazi hideg.-----Köszönöm

  13. Aran do Edson

   Ez az ATV a semmiből is képes csodát kreálni!

  14. Aran do Edson

   Ez már csak most tűnik ilyen brutálisnak. Gyerekkoromban (igaz nem most volt) december elejétől február végéig majdnem minden télen hó volt és fagy! Korcsolyáztunk, szánkóztunk egész télen! A mai gyerekek nem is nagyon tudják mi az a szánkó! Mi az, hogy az "évszázad tele"? Csak emlékeztetnék : 1963 január, február! Az 1940-es években volt még ezeknél is keményebb (apámtól tudom)!

  15. Zoli Brenner

   na igen. de akkor senki nem pofázott ilyen hülyeségeket hogy brutális borzalmas, elviselhetetlen. meghogy úristen összeomlott a közlekedés meg vége a világnak. leesett a kibaszott 40 centi hó és aki tudott bement dolgozni meg suliba aki nem az nem.

  16. Asher bar lev

   43 telen auschwitzban volt -25° is

  17. Lajos Tóth

   Ok. Ajánlom a Heti Napló Sváby Andrással HUsel Videót a HUsel Csatornán. Heti Napló Sváby Andrással Minden Vasárnap Esténként 19:00-19:10-kor az ATV TV Csatornán. Heti Napló Sváby Andrással. Budapest. HUsel.

  18. Beres Andras

   14 ÉS FÉL ÉVES VOLTAM EKKOR UTOLSÓ ÉVES VOLTAM AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN NAGYON KEMÉNY VOLT

  19. László Márton

   Nálunk a Bakonyban szinte minden télen télen volt hóakadály .2-3 napig (akár egy hétig ),nem volt buszjárat,sokszor gyalog kellet t félútról hazajönni ! Harckocsi vagy traktor hozta a kenyeret élelmiszert szántó földeken keresztül ,szülőnőt szállítottak Veszprémbe . Az utóbbi években már ritkábban volt olyan sok hó,de előfordult, hogy homlokrakodóval kellett kiásni az utat.Nem kell mindjárt kétségbeesni 5 cm hótól !

  20. Géza Krinyák

   Nem gondoltam volna akkor,hogy ekkora hír lesz majd a nagy hòbòl!Kispestrõl gyalogoltam be a Bokànyi Dezsõ ipari suliba,ami a stadionnàl volt.Aztàn közöltèk,hogy nem kellett volna bemenni mert nincs tanítàs ès ha jól emlèkszem hàrman voltunk.Úgyhogy iràny haza!😃👌

  21. b t

   Svabi emlélxel amikor Viktor felmosta veled a padlót és te csak belekavarodtál a papírjaidba? Rekord nézettsége van a felsülésednek.

  22. PiG Malacion

   Ezekben a napokban -kollégákkal együtt- kocsival mentünk be dolgozni, számítógépeket szerv ízelni az országban, szerte a szanában. Aztán jól bent is maradtunk ...

  23. PiG Malacion

   Bocsde a ZIL benzint esz sztem !

  24. ghdzhetsgv

   Rohadtul el van ez túlozva szenzációhajhász módon! Azt megelőzően is voltak ilyen telek, csak azóta nem nagyon, ezért van ez feltupírozva. Igen, sok hó esett, rendkívüli hóesésé, leállt a közlekedés, hideg volt, de minusz 20-as hideg pl. 2012-ben is volt. Mi is pár napig voltunk suliszüneten, mert nem voltunk erre felkészülve, de körülbelül ennyi a "brutális" tél. Pl. nem haltak meg emberek, nem mentek tönkre infrastruktúrák, volt egy rendkívüli hóhelyzet, de ennyi. Brutális az volna, ha tömegével fagytak volna meg az emberek, ha leálltak volna a közműszolgáltatások, nem működött volna a távfűtés, az áramszolgáltatás. De semmi ilyesmi. A közlekedésben volt fennakadás, belepte az utakat, a járműveket a hó. Néhány faluba nem lehetett eljutni, helikopterrel kellett vinni kaját. Ez nagyon, de nagyon messze van attól amilyen hóhelyzet sok részén a Földnek mindennapos, ahol több méternyi hó is esik és mínusz 40-ek is előfordulnak.Kezeljük már helyén a dolgot, inkább az a rendkívüli, hogy azóta nem volt egy ilyen kiadós hó. 1987-ben meg viszonylag már sok volt a jármű, az emberek mindennapos életének a részévé vált a tömegközlekedés, ezért volt fennakadás.

  25. Attila Borza

   Vajon Németh Lajos meteorológus tud e arról, hogy Phil Collins hasonmása? :-))))

   1. Attila Borza

    PiG Malacion: :-))

   2. PiG Malacion

    Hason Mása ? Mmmm, próbálom elképzelni a lelki szemeimmel :))

  26. Tamas Mazanyi

   Nem volt annyi gépjármű, hogy letapossák azt a kis havat?!😁

   1. ghdzhetsgv

    De. 1987-ben már bőven voltak autók, az már nem a 60-as évek voltak.

  27. haarpia

   Én akkor végeztem az autóm teljes restaulásával, egy Renault 10-esem volt, olyan lett mint egy harckocsi, egyedül ellapátoltam az utcában a havat, egy autónyi rést, farkasok között, hogy kimehessek a főútra mert autóval dolgoztam, délután este mellékben tévét javítgattam házaknál, ekkor egy javításnál bejött egy ember, hogy kié az a Skoda itt a kapu előtt, mert sajnos rátolatott a kamionjával az elejének, érezte ő, hogy valami pattog a kerék alatt, de azért rá tudott menni, lavór lett belőle és könyörgött, hogy írjuk be a baleset leírásban, hogy Kőbányán történt, van ott egy sötét utca, ott nem vette észre mert neki fontos a munkája és van hat gyereke és ivott egy keveset, mondjuk, hogy tök-részeg volt, (a szerző). Amúgy nem volt érte túl hálás, egy csomót szaladoztam a biztosítójánál mert gyatrán működött közre/együtt. Amúgy Csehszlovákiában akkoriban még belterületen se takarították el a havat, de nincs ez másként Michigenben se, nem mindenütt nyalják a lakóóst, az ember nem arra születik, hogy henyéljen, az a természetes ha vadászgat, halászgat, gyűjtöget.

  28. Sándor Pikáli

   Katona voltam, hajnalban kimentünk a buszokat kitolni a végállomásról. Nagyon berugtunk. 😀

  29. István Szladek

   Na azért nem kell túllihegni,reggel lapátoltunk nevetgélve,és aki akart ment dolgozni Pesten.Én is kocka Wartburgal,és haza is értem.Ha ma 1cm.hó esik mindenki pánikol.

  30. Dombai Dániel

   hát igen...

  31. Gyula Kerekes

   Konvertibilis forint :D ( Isaura )

  32. Lándori Tamás

   nem mintha nem lenne jogos a sok "mém" ... talán a közútkezelőnek jobban kéne végeznie a munkáját.. külföldön érdekes, mindig időben tiszták az utak... ja és járhatóak.

  33. Világegyetem

   Gyenge embereknek volt ez nehéz, Én este 9-órakor indultam Budapestről , Miskolcra Citroëné Palasz személykocsival Igaz járművel nem találkoztam, de Nyékládházán, 4-embert vettem fel, mert busz nem járt ők meg éjszakai munkára mentek a gyárban. Német Szilárd mindig túlzásba vitte az időjárás jelentést.

   1. Zsolt Horváth

    Akkor még nem vitte túlzásba az időjárásjelentés.

   2. 60vagyok

    Citroën DS 21 Pallas (fura ember az, aki nem tudja, hogyan írják az autóját...)

  34. József Fekete

   Hogyne emlékezné(n)k! A Hungarocamion hűtős gépkocsivezetője voltam. 1987. januárjában a 30. születésnapom után "négykezesben" Mekes János kollégámmal Kuvaitba vittünk friss akasztott marhahúst. Kuvaitból már hazafelé tartottunk, Törökország fővárosánál, Ankaránál jártunk. Itt, az ankarai megállóhelyünknél, az Ömür Motel éttermében késő délutáni ebéd közben értesültünk az otthoni hóhelyzetről, kellemes kora tavaszi napsütéses, szélcsendes időben, 14 C-os hőmérséklet mellett. Akkor maradunk! - kiáltottunk fel kórusban, mert voltunk ott hazafelé tartó magyarok vagy nyolcan-tízen. De mi lesz az otthoniakkal? Na akkor gyerünk haza! A szerbiai Novi Sad-ig (Újvidék) nem volt gondunk. A Novi Sad és Szabadka közötti táv egyre rosszabb lett. Szabadkától pedig nem is engedtek fel bennünket Röszkére a határra, csak másnap késő délelőtt. A Röszke-Szeged-Budapest távot a régi 5-ös főúton pedig 6 óra alatt tettük meg és este értünk be Budapestre, a Hungarocamion Nagykőrösi úti telephelyére.

  35. Miklós Jámbor

   Én akkor suliba jártam és emlékszem, hogy öten voltunk az iskolában , így egész nap videót néztünk.

  36. roza K

   hóóóóóóóóóóóóóóóó

  37. Adrienn Derecskei

   Manapság ilyen történne jönne az sms hogy üljön át másik autóba.....Szegény időjós elmondta hogy Bécs később jött ki a káoszból,pár éve meg az osztrákok segítettek ki minket ....Ez is mond valamit......

  38. Ivo nagy

   LUCECITÁT AZTÁN FONTOS VOLT BERAKNI A MŰSORBA!!! kb semmi értelme nem volt

  39. Péter Nánay

   Én újpesten laktam, az Árpád úti általános iskolába jártam amikor mindez történt... kb 200 m-re volt a házunktól -úgy hogy a suli kb95% -ának nem lett volna probléma bemennni -de gondolom hogy a tanároknak igencsak, nem beszélve a nagy hidegről. ígyhát mi sem mentünk......:)

  40. Péter Kiss

   1 hét tanítási szünet volt. Akkoriban szakmunkástanuló voltam. Combig érő hóban trappoltunk a boltba. Micsoda hangulata volt annak a télnek. Azóta sem volt olyan. Talán még egyszer a 90-es évek elején lehetett egy hasonló .

  41. MrBuky23

   A legbrutálisabb az volt állitólag abban a télben,hogy akkor születtem 🤣

  42. József Méhész-Balázs

   Hómunkasok bére :1987 Nappal: 270. Éjjel: 380. 6984 nettó kereset átlaga, 1987. Hómunkás bér 2019:. 4240. 530ft!! 8 órában!! Nettó kereset Budapesten 238 ezer.

  43. Ákos Szűcs

   Hát sajnos azóta csak a 2013 március 15 és a húsvét közti időszak volt ilyen meg a 17 január volt ilyen. Azóta egy pár fehér karácsonyt kivéve semmi sajnos! 2 centi hó Pesten, mármint manapság, és bezár a bazár!

  44. Dávid Ormódi

   Ma már hó sincs decemberben. :(

   1. Mind1 Nem

    Dávid Ormódi se hó se ész!

   2. Gábor Nagy

    Tél se nagyon van. Lassan már egyáltalán nem is lesz. Hó se meg tél se. :(

   3. thatmaninblack

    Gyere át hozzánk Észak-USA-ba, minden évben megkapod a -25 -öt és a méteres havat. Nálunk ez nem különlegesség, csak átlagos téli időjárás.

   4. Richárd Horváth

    Ha leesik 2cm,akkor meg szidjuk a közútkezelőt...

  45. Mariak Andras

   8 év Norvégia után milyen vicces ilyen kis havat tragédiának látni. :)

   1. thatmaninblack

    Ez az. Nálunk is itt az Államok északi részén a -20 és a méteres hó minden télhez hozzátartozik. :)

  46. Ferenc Norbert Tóth

   Betontalpfa---- ez olyan fából vaskarika. Az simán betonalj, ez a tudományos neve. :)

  47. Lackooo

   Mit nem adnék, ha megint ilyen igazi telek lennének...

  48. stuntface

   Én 87 decemberében születtem. Anyum éppen eljutott a kórházba. Beérkezés után, 25 percre indult be szülés. Én nem emlékszek rá, de köszönöm szépen.

  49. MsLandauer

   Kecskeméten a belvárosban 80cm hó volt!

  50. Tamás Török

   10:50-nél tévedés van. A Zil 130 benzinzabáló. Az FKFV nem rakatta be a szar román dak dízel motorokat.

  51. Füredy János

   🤔...hát igen...(10:00) le is győzte gyors tempóban a 25 literes alu badella tartalmát a természet, amit a "konyhások" forró teával töltöttek meg a laktanyában...mire kiértünk masszív jégkupac lett. Nagykovácsi felé kezdtük a bulit, ha jól emlékszem...tulajdonképpen megalkottuk az ice teát 1987-ben, amit csak csákánnyal lehetett fogyasztani, a la törmelék módra...😜. Igazi izületgyilkos pillanatok voltak, persze ki gondolta volna akkor...és nem, nem voltunk boldogok mikor kivezényeltek minket lapátolni...de az első köszönöm után minden megváltozott és már nem érdekelt senkit, hogy térdtől lefelé nem éreztük a lábainkat, erről a csodás "65M" szép mélyzöld vékony nadrág gondoskodott főleg... Ez a "kaland"...így utólag visszagondolva rányomta bélyegét mindenre, mára kattogással recsegéssel emlékeztet...tulajdonképpen ott láttam utoljára ekkora összefogást őszintén és önzetlenül, jó volt a részese lenni, ott lenni...most meg, 🤭 sztk-ban várni az épp felszabaduló fizikóterápiás ágyat...🤣😂 Vidámabb tél volt? Kétlem, inkább ott és akkor talán emberibbnek tűnt...👍

  52. BareszFilm

   A 2013-as tél sem volt semmi, de akkor a márciusi hókáoszt Vas megye megúszta. Januárban az ország más részeiből hoztak gépeket, hogy kiszabadíthassák a megyét a hóból. Január - február-márciusban rekordmennyiségű csapadék hullott: 75 - 81 -70 mm, ami 2 és félszerese az átlagnak.

  53. Róbert Tüske

   Szerintem az 1986-os Csernobili atomkatasztrófának is köze lehetett ehhez a hajdan volt kemény télhez...

  54. Gábor Tóth

   Pont a csicska atv célozgat, hogy akkor nagyobb volt az összetartàs, jókedvűen kotortàk az emberek a havat, stb, blabla. Hàt b+, pont a hozzàtok hasonló negatív, megosztó, balos barmok miatt lett olyan az orszàg, illetve a nép, amilyen most. Gréczy 12,5-ét nektek.

  55. Szilárd J

   A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy akkoriban a hazánkban állomásozó orosz katonák is segítettek: betegeket vittek kórházba, élelmiszert hordtak az hótól elzárt településekre lánctalpasaikkal.

   1. Sándor Fekete

    A nysa mentő előtt orosz tank ment szhelyről vidékre szülő nőhöz.

   2. Dinócsik András

    Még szép,cserébe azért,amit 45-ben és 56-ban műveltek.

  56. Anti Parker

   ahelyett , hogy rámutatnátok a kamukarigeri bénakacsa mivoltára (amúgy megint spórolt a maffiózó sleppjének ) elkezdtek itt ködösíteni.

  57. Anti Parker

   kamukarigerit mentitek !😣😣😣

  58. Nikula Pál

   1984 februárjában még ennél is nagyobb hó és hófúvás volt. Igaz, nem országosan, hanem csak dél-kelet Magyarországon. 1 hétig nem játtunk suliba, dolgozni...

  59. János Horváth

   1987 január 17-én születtem. Édesanyámnak elfolyt a magzatvize, a mentő a hó miatt már nem tudott kijönni, egy Wartburg taxi vállalta a rizikót és bevitte a kórházba. 😊